Inovativní vzdělávání
a poradenství
0

Jak správně nastavit adaptační proces

Jak správně nastavit adaptační proces

Autor: Datum: 29.03. 2021 Kategorie: Blog

Postup a strategie lákání talentů ze škol i od konkurence a vlastně nakonec i celý proces náboru a výběru by se dal v mnoha ohledech připodobnit k jednotlivým fázím budování partnerského vztahu.

Mnohokrát se snažíme dostat doslova všemi způsoby uchazeče na "první schůzku", kde ho pak přesvědčujeme o svých kvalitách, silných stránkách a výzvách, které ho v naší organizaci čekají. Vzájemně si lichotíme, dvoříme se, slibujeme si hory doly a testujeme si vzájemnou interakci při potenciálním společném soužití ve firmě. Stejně jako v partnerském vztahu pak procházíme s kandidátem i v organizaci od prvního rande až k "předmanželské smlouvě" nebo rovnou i k zásnubám a svatbě.

Bohužel, většinou hned poté, co nám kandidát podepíše pracovní smlouvu, naše pozornost prudce opadá. Místo kouzelných a romantických "líbánek", které by měly vést k budování vzájemné důvěry a k zintenzivnění a prohloubení právě ustaveného vztahu, často dochází ke ztrátě naší pozornosti o vybraného kandidáta. Už ho přece máme "jistého", tzn. pod smlouvou, tak mu není potřeba věnovat žádnou další péči.

Bohužel, místo toho, abychom po zásnubách (rozumějte po podpisu pracovní smlouvy nebo příslibu zaměstnání) stále drželi kandidátovo prvotní poblouzněné okouzlení a prohlubovali zamilovanost, v mnoha ohledech místo času pro líbánky (resp. pro adaptační proces ve firemní praxi) nastupuje prozření, konec romantiky a přechod do "reality života". Bez ohledu na to, zda jsou "na reálný život" a řešení běžných obyčejných věcí naši partneři již připraveni. Často jsou frustrovaní, otrávení, znepokojení a v nejednom případě náš podnik opouštějí.

Pokud se v některé z výše uvedených situací poznáváte, pak je náš kurz "Adaptační proces nových zaměstnanců" určen právě pro Vás.

Kategorie

Štítky


Sdílet

Esc
Oblíbené kurzy
Naposledy navštívené