Inovativní vzdělávání
a poradenství
0

Videokurz aneb jak se vzdělávat jinak

Videokurz aneb jak se vzdělávat jinak

Autor: Datum: 09.03. 2020 Kategorie: Vzdělávání zaměstnaců

Dnešní doba nám přináší nové příležitosti ve všech oblastech našeho života. Co dříve nebylo možné, je dnes součástí každodenního života. Tyto změny se nevyhnuli ani oblasti vzdělávání. Je větší apel na to, aby i vzdělávání bylo zábavné, efektivní a pokaždé jiné.

Dnešní doba nám přináší nové příležitosti ve všech oblastech našeho života. Co dříve nebylo možné, je dnes součástí každodenního života. Tyto změny se nevyhnuli ani oblasti vzdělávání. Je větší apel na to, aby i vzdělávání bylo zábavné, efektivní a pokaždé jiné. Aby bylo možné něčeho takového dosáhnout je třeba mít k dispozici různé nástroje, které nám pomohou namíchat si tu správnou směs, která splní očekávání.

Video jako nástroj vzdělávání

Každý z nás si pamatuje chvíle strávené ve školní lavici, kdy mohl místo výuky sledovat dokument, nahrazující či doplňující školní látku. Byli jsme za to vděční. S tím bychom se dnes už ale nespokojili. Chceme atraktivitu, efektivitu, zábavnost. A vidíte, video může splňovat při použití správné metodiky požadavky na vzdělávání. Podívejme se na příklad Google a jejich kanálu Youtube. Když dnes řešíte problém, u kterého potřebujete najít rychle řešení, otevřete Youtube a po chvilce máte většinou k dispozici odpověď, na to co jste potřebovali. Mějte i Vy svůj vlastí firemní Youtube.

Dostupnost kdekoliv a kdykoliv

Pokud se rozhodnete do vzdělávání zaměstnanců videokurzy nasadit, získáte pro své zaměstnance možnost pracovat na svém osobním rozvoji kdykoliv mají chuť se něco nového dozvědět, kdykoliv mají pár volných minut. Může to být cestou do práce, o polední přestávce či při čekání na vlak. Příležitostí je mnoho, jen je využít.

Obsah je to hlavní

Vytvořit videokurz znamená správně nadefinovat jeho strukturu s obsahovými celky a vše vystavět do atraktivní formy, která bude diváka bavit. Video v kombinaci s praktickými ukázkami, přílohami, jež pomohou zvládnout konkrétní úkon, situaci. To jsou ty základní kameny, které potřebujete pro pevný základ, na kterém je možné stavět. Pokud tohoto docílíte máte k dispozici materiál, který je dostupný masám kdykoliv a kdekoliv.

Videokurzy na míru nebo z katalogu

Můžete vybírat z nabídky již hotových videokurzů. Tato videa lze zpřístupnit všem studentům v krátkém čase třeba prostřednictvím LMS. Můžete tak mít jasný přehled o studiu uživatelů a zároveň třeba prostřednictvím ankety získat další podněty k rozvoji Vaší knihovny. Stejně tak se můžete rozhodnout pro tvorbu vlastních videí svépomocí anebo prostřednictvím partnerů. Co je třeba pro vytvoření videokurzu si povíme někdy příště v dalším z článků. Nyní se jen pohodlně usaďte, podívejte se na ukázku a zamyslete se, zda nenastal čas se posunout vpřed a využít dostupných možností. Pamatujte, video kurz je jen začátek. Stejně jak e-learningové kurzy, jedná se o doplněk prezenčního vzdělávání, který tuto formu nenahrazuje.

 

Pokud Vás zajímá tato problematika víc, obraťte se na nás nebo si počkejte na další téma, které Vám poví jak na to.

Kategorie

Štítky


Sdílet

Esc
Oblíbené kurzy
Naposledy navštívené