Inovativní vzdělávání
a poradenství
0

Outdoor? Skvělá věc!

Outdoor? Skvělá věc!

Autor: Jarmila Slavatová Datum: 09.02. 2016 Kategorie: Vzdělávání zaměstnaců

Teambuildingové programy se staly známým fenoménem, ukrývají však množství otazníků. Základem je rozlišit rozvojový týmový program od různých zábavných akcí zaměřených na spolupráci, stmelení a porozumění v týmu. Ne každý program, který má za úkol stmelení týmu, musí být skutečně outdoorový.

Základem outdooru je jeho zasazení do přírody ve speciálně navozené atmosféře

Outdoorové aktivity Je tomu tak? Ano je, jen musíme vědět, proč a jak kvalitně využít možnosti, které nám nabízí.

Teambuildingové programy se staly známým fenoménem, ukrývají však množství otazníků. Základem je rozlišit rozvojový týmový program od různých zábavných akcí zaměřených na spolupráci, stmelení a porozumění v týmu. Ne každý program, který má za úkol stmelení týmu, musí být skutečně outdoorový.

Základem outdoorových programů je jejich zasazení do přírodního prostředí ve speciálně navozené atmosféře / legenda/. Legenda  je velkým  motivačním prvkem výkonu, hrový charakter otvírá prostor spontánnímu chování účastníků. Příroda může být překážkou a zároveň uvolňujícím faktorem.

V programech jsou zařazeny zážitkové aktivity. Tyto aktivity mají svůj smysl nejen v překonání sebe sama, výzvě, podpoře a vzájemné  pomoci, ale především v týmově zažité náročné situaci, která tvoří pevná pouta v týmu a připravuje ho na lepší zvládání krizí v budoucnu. Také je nezbytné aktivní zapojení všech účastníků, což přispívá k formování požadovaného proaktivního přístupu.

Působením outdoorového procesu se projevuje množství vlastností a vazeb v rámci skupiny. Dochází k rozvoji komunikace a následně prohloubení důvěry při vzájemném poznání i poznání sebe sama v rámci týmového řešení problému. Posiluje se spolupráce a vyjasňují se týmové role. Ověřují se správné reakce na zátěžové situace.

Velmi důležitou součást programu tvoří celkový rozbor akce, který umožňuje zaměřit se na konkrétní týmové chyby a krizové situace a přispět k jejich efektivnímu řešení. U týmových programů zaměřených na prožitek a výzvu dochází vždy i k rozvoji osobnosti. Vysoké účinnosti je docíleno propojením outdooru s interním školením lektora či psychologa.

Poslední nezanedbatelným efektem je ?vybavitelnost-zapamatování si? zážitku a tím prokazatelně lepší uchování získaných poznatků, zkušeností a dovedností. Tuto skutečnost vystihuje heslo:

 Co slyším, mohu zapomenout, co vidím, si možná zapamatuji, ale co dělám, pochopím navždy.?

 

Outdoorové aktivityZákladem úspěchu je jasně daný cíl akce. Správně rozlišit potřeby je důležité v počátku zadání.

Druhým důležitým krokem je výběr realizátorů. Nestačí atraktivně vypadající program, důležité jsou reference, zkušenosti i odborné proškolení instruktorů, které jsou podmínkou pojištění celé akce. Doporučuji nepodcenit!

S jasně stanoveným cílem a týmem dobře vybraných realizátorů bude outdoorový teambuilding určitě nejen nezapomenutelným zážitkem, ale také efektivním krokem v rozvoji týmové i individuální výkonnosti, významným krokem v rozvoji jeho účastníků.

Náhlédněte do fotogalerie.

Kategorie

Štítky


Sdílet

Esc
Oblíbené kurzy
Naposledy navštívené